Леките и по-тежки случаи на COVID-19 оставят след себе си задух

...
Леките и по-тежки случаи на COVID-19 оставят след себе си задух
Коментари Харесай

Проф. Костов: COVID-19 оставя след себе си задух и умора |

Леките и по-тежки случаи на COVID-19 оставят след себе си зной и отмалялост. Вирусът въздейства на сърцето и нервната система седмици след началото на признаците, каза по bTV пулмологът проф. Коста Костов.

По думите на експерта познатият като пост-ковид синдром визира сърцето, нервната система и белите дробове. Болният продължава да има признаци и след заболяването. Острият синдром се развива три седмици след началото на болестта, посочи той.

„ Най-честите признаци са зной и отмалялост. Пациентите усещат физическо безпокойство. Различни прояви на дефицит на въздух. Пост-ковид синдромът не засяга единствено тежките случаи, визира и такива, които прекарват леко заболяването.
Щетите върху белия дроб след ковид са както функционални, по този начин и структурни. 30% от пациентите преболедували ковид, са с фиброзни промени в белите дробове.

Според пулмолога методът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да съблюдава трите съществени правила – стерилизация, отдалеченост и носене на маски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР